Activitate

  
 
Servicii Medicale    

Serviciile de ambulanta judetene si al municipiului Bucuresti sunt servicii publice cu personalitate juridica.
Serviciile de ambulanta judetene si al municipiului Bucuresti au ca scop principal acordarea asistentei medicale de urgenta si transportul medical asistat, utilizand, dupa caz, personal medical superior si/sau mediu calificat la diferite niveluri, precum si conducatori auto formati ca ambulantieri.
Serviciile de ambulanta judetene si al municipiului Bucuresti au in structura lor doua compartimente distincte: compartimentul de asistenta medicala de urgenta si transport medical asistat si compartimentul de consultatii de urgenta si transport sanitar neasistat.
Compartimentul de asistenta medicala de urgenta are in dotare ambulante tip B si C si alte mijloace de interventie autorizate in vederea asigurarii asistentei medicale de urgenta cu sau fara medic.
In cazul in care echipajele de urgenta sunt fara medic, acestea vor functiona cu un asistent medical ca sef de echipaj. Echipajele pot include si personal voluntar special pregatit.
Ambulantele tip B si C si celelalte mijloace de interventie specifice din cadrul compartimentului de asistenta medicala de urgenta nu vor fi utilizate in scop de consultatii de urgenta la domiciliu sau transport sanitar neasistat al pacientilor stabili, fara probleme medicale acute.

Compartimentul de asistenta medicala de urgenta efectueaza si transporturi medicale asistate ale pacientilor critici si ale celor cu accidentari sau imbolnaviri acute, care necesita supraveghere din partea unui asistent medical ori medic si monitorizarea cu echipamentele medicale specifice.
Compartimentul de asistenta medicala de urgenta functioneaza in regim de asteptare si este finantat din venituri proprii obtinute din contractele cu casele de asigurari de sanatate sau din alte surse in conditiile legii, de la bugetul de stat pe baza de programe, din donatii si sponsorizari.
Compartimentul de asistenta medicala de urgenta poate avea in organigrama personal medical cu studii superioare, personal medical cu studii medii, ambulantieri, operatori registratori de urgenta si dispeceri/radiotelefonisti, precum si alte categorii de personal necesare functionarii compartimentului.

  
Transport Sanitar    

In dotarea compartimentului de consultatii de urgenta si transport sanitar se afla ambulante tip A1 si A2, precum si alte mijloace de transport autorizate conform standardelor si reglementarilor nationale si europene.

Transport asistat medical (ambulante tip B2)

Transportul asistat al urgentelor medico chirurgicale, infecto-contagioase
Transportul asistat al urgentelor ginecologice, obstreticale si al gravidei in vederea nasterii
Transportul asistat al copiilor prematuri de la locul nasterii la unitatile de specialitate in conditii corespunzatoare ( incubator)

Transport neasistat (ambulante tip A1/A2)

Transportul la spital pentru internare sau investigatii al persoanelor nedeplasabile ( asiguratii de orice varsta cu: insuficienta cardiaca clasa IV -NYHA, insuficienta motorie a zonei inferioare a aparatului locomotor din orice cauza, numai la recomandarea medicului de familie sau a medicului de specialitate din ambulatoriul de specialitate, si cu avizul Casei de asigurari de sanatate.
Transportul la spital al nou-nascutului si al lehuzei care a nascut la domiciliu.
Transportul de sange si derivate.
Transportul de tesuturi si organe in conditii de urgenta de la furnizor catre unitatea spitaliceasca.
Externarea bolnavilor cu fracturi ale membrelor inferioare imobilizate in aparate gipsate, ale centurii pelviene, coloanei vertebrale, bolnavi cu deficit neurologic major (asiguratii care necesita transport la externare, nefiind transportabili cu mijloace de transport conventionale, pot fi transportati inclusiv in alt judet sau alta tara, cu avizul casei de asigurari).
Transportul medicului in vederea constatarii unui deces in zilele de vineri, sambata si duminica si in zilele legale de sarbatoare penntru eliberarea certificatului constatator al decesului in conditiile prevazute de lege, cu exceptia situatiilor de suspiciune ce necesita expertiza medico-legala.

  
Consultații la domiciliu    

In dotarea compartimentului de consultatii de urgenta se afla ambulante speciale tip AMD, autoturisme de transport pentru medicii de garda in vederea efectuarii consultatiilor.
In cadrul compartimentului de consultatii de urgenta si transport pot efectua garzi si medici de familie din afara structurii serviciilor de ambulanta.
Coordonarea activitatii de consultatii de urgenta se face prin dispeceratul medical de urgenta, aceasta putand fi realizata, unde este posibil, in colaborare cu medicii de familie.

  
 
 
Ambulanța MH | SJA MEHEDINTI